Voor 11:00 besteld, dezelfde dag geleverd
Vakkundig advies
Al meer dan 90 jaar uw verfleverancier

Wijziging regelgeving rolsteigers

Er gaat de komende tijd idd het een en ander veranderen in de regelgeving voor de rolsteigers. Wij zitten nog even te wachten op de communicatie vanuit de VSB hierover. De verwachting is dat dit in de loop van deze week formeel naar buitenkomt. De oude norm vervalt formeel medio november en vanaf dat moment zullen nieuw geproduceerde rolsteigers aan de vernieuwde norm moeten voldoen.

In de praktijk verandert er voor onze rolsteigers niet zo heel veel. Een platform moet nu aan 2 zijden voorzien zijn een opwaaibeveiliging. Dit is al aanwezig bij de Pro-Line platformen en wordt nu ook doorgevoerd bij de Sky-Line platformen. Een andere wijziging is de gevelvrije toepassing van een rolsteiger. Daar mag straks alleen nog op het werkniveau de leuning worden weggelaten.  

In de bijlage zit een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de Europese norm voor rolsteigers (NEN-EN 1004) en het A-blad rolsteigers dat in navolging van de norm wijziging ook wordt aangepast.

Omdat de scoop van de vernieuwde Europese norm nu ook over vouw- en kamersteigers gaat zal je daar in de praktijk de grootste wijzigingen zien. Daar hebben wij echter al op voor gesorteerd met de introductie van de X’Tower en de Nano-Tower en de Veloce. De Nederlandse producenten zijn nog druk aan het lobbyen om de vouw- en kamersteigers in de huidige vorm te behouden. Dit gebeurt via aanvullende regels die in het A-blad rolsteigers worden opgenomen. Maar zoals het er nu uitziet is dit alleen van toepassing op steigers met een maximale platformhoogte van 0,6-1m. Alle rolsteigers met een platform hoger dan 1m moeten voldoen aan de nieuwe Europese norm.